Mai e posibil sa fi multimit la locul de munca?

Comentariile sunt închise pentru Mai e posibil sa fi multimit la locul de munca?

In activitatea mea din ultima perioada, am remarcat ca asa cum stau lucrurile in prezent, numerosi angajati resimt o suferinta morala si fizica in ceea ce priveste munca lor. Aceasta nu e o noutate, caci suferinta a facut parte intotdeauna din conditia omului care munceste. Insa in ziua de azi, cand schimbarea este cuvantul cheie in viata noastra, adaptarea la schimbare devine o prioritate, indiferent de functia pe care o detine sau sarcina ce i s-a incredintat unui angajat.

Cu toata incertitudinea latenta, inchipuita sau reala, legata de viitor si dand piept cu manifestarile crizei financiare, mediul poluant, comportamentele daunatoare sau imorale ale superiorilor sau colegilor din imediata apropiere – toate genereaza extrem de multa suferinta sau nemultumire in mediul profesional.

Cei mai multi manageri cu care am lucrat in ultima vreme, se vad supusi multor presiuni, constrangeri sau amenintari, pe care le transfera, uneori amplificandu-le asupra subalternilor.

Ma intreb de multe ori, cum se poate inaltura ori diminua efectul acestor elemente perturbatoare, a caror principala cauza o reprezinta o comunicare defectuoasa si o minima grija fata de celalalt ?Stresul afecteaza randamentul, duce la aparitia greselilor, influenteaza negativ anturajul profesional, creeaza tensiuni si conflicte in diferite departamente ale companiei.

Daca consideram comunicarea ca fiind seva vietii, atunci vedem limpede ca noncomunicarea sau exemplele de comunicare nociva care domina in prezent universul muncii se afla la originea a nenumarate acte de violente – discreditari, agresiuni verbale, respingere ori izolare. Si toate acestea se manifesta prin stari de oboseala extrema, simptome fizice si somatizari, conducand la perioade de anxietate, depresie sau epuizare.

Cred ca infatisand cateva reguli simple de igiena relationala, care nu numai ca pot fi puse in aplicare in orice mediu de lucru, dar sunt si usor de comunicat, stabilim bazele pentru consolidarea stimei si increderii in sine.

Din punctul meu de vedere, munca ar trebui sa aiba sens, sa dea sentimentul de scop in viata, sa ne permita atingerea potentialului si sa ne imbogateasca experienta vietii. Cred ca toti ne dorim ca o slujba sa fie o adevarata hrana spirituala.

Relatiile bune sunt esentiale pentru umanitate si reprezinta unul dintre motivele pentru care viata merita sa fie traita. Ne transforma si ne stimuleaza in atat de multe moduri. Faceti o pauza cateva clipe si intrebati-va: ce puteti face pentru a va bucura de relatii cu adevarat mai bune la locul de munca?