5 idei pentru un leadership eficient

Reflecteaza la felul in care te raportezi la tacticile de conducere, iar apoi fa schimbarile necesare pentru a deveni un lider care aduce cu adevarat ceva nou, schimband in bine vietile celorlati, rezolvand paradoxurile cu care se confrunta (investigatie apreciativa). 

1. Mai intai, trebuie sa stai deoparte si sa observi cu atentie ce se intampla (coaching observational);  apoi intreaba-te: cum poti crea un mediu care sa ii ajute pe toti sa actioneze responsabil si constant ? Un lider cu adevarat eficient, este invizibil cat mai mult cu putinta – poate oferi din cand in cand cate o mica sugestie (coaching directiv), dupa care pleaca imediat, poate oferi un zambet avizat sau un gest care sa sugereze grupului ca are incredere in capacitatea lor de a rezolva diferite lucruri, ar fi cea mai buna solutie.

2. Permite-le celorlalti sa-ti impartaseasca gandurile lor despre calea pe care o considera potrivita pentru ei. Informeaza-i de pozitia ta in legatura cu acest lucru, dar nu omite sa le spui ca ai incredere ca vor face alegerea corecta. Sau poate este nevoie doar sa le povestesti o scurta intamplare despre cum au rezolvat altii situatii similare.

3. Invata-i sa actioneze mai degraba cooperant decat competitiv.  Vorbeste mai rar si renunta la interesul personal. Liderii care-i inspira cu adevarat pe ceilalti obtin rezultate prin propriul lor exemplu; ei creaza celorlalti conditiile necesare sa fie inspirati si sa obtina propriile lor succese.

4. Rezolva conflictele prin iubire, empatie si intelegere. Ineficienta inducerii fricii ca metoda de conducere este evidenta: daca pot sa te oblig sa faci cum vreau eu utilizand arma fricii, atunci tu te vei comporta asa cum vreau eu numai atata vreme cat am puterea sa te amenint. Cand voi pleca, influenta mea asupra ta se va sfarsi.

5. Indruma-i sa deprinda o disciplina personala, care sa le permita sa se comporte adecvat, indiferent daca esti tu langa ei sau nu. Oricare ar fi decizia ta, ar fi bine ca oricine din grup sa poate afirma: – „…noi insine am rezolvat totul, fara interventia nimanui, de fapt nu avem nevoie de cineva care sa ne dirijeze munca”.

Aceasta abordare presupune, fireste, sa renunti la dorinta de a fi considerat o figura puternica si autoritara.

No comments

You must be logged in to post a comment.